Richtlijnen keuze gemeente- en straatnamen
Richtlijnen van de Koninklijke Commissie voor Toponymie & Dialectologie voor de keuze van gemeentenamen bij fusies (opgesteld bij de voorbereiding van de fusies van 1977):
- 1. Bij voorkeur wordt de naam van de belangrijkste oude gemeente die van de fusiegemeente.
- 2. Bij wijze van uitzondering kunnen twee andere oplossingen gekozen worden:
- a. Juxtapositie van de vroegere gemeentenamen (met streepjes verbonden)
- b. Keuze van een nieuwe naam, namelijk die van een woonkern die tussen de woonkernen ligt die tot dan toe als gemeentenamen gefungeerd hebben.
- 3. De Commissie geeft de voorkeur aan de keuze van een simplex bij de fusie van twee gemeenten waarvan de namen alleen maar door een verschillend bepalend woord onderscheiden worden, bijvoorbeeld Pelt = Neerpelt + Overpelt
- 4. Gebruik de hedendaangse spelling van het Nederlands voor alle nieuwe en gewijzigde namen.
Zie ook:
Stevens André (1982), Leidraad bij de straatnaamgeving en -wijziging. Mededelingen van de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, nr. 22. Hasselt.
Gysseling Maurits (1979), Principes van de straatnaamwijziging te Gent. In: Naamkunde 11, 88-117.
Goossens Jan (1986), Die Namen der belgischen Gemeinden und ihre Schreibung. In: Kühebacher Egon (Hrsg.), Amtlicher Gebrauch des geographischen Namenguts, Bozen, 225-242.
De Smet Gilbert (1986), Straßennamengebung in Flandern. In: Kühebacher Egon (Hrsg.), Amtlicher Gebrauch des geographischen Namengutes, Bozen, 243-252.